LandArt Diessen als onderdeel van BrabantTuin

Europese Cultuurhoofdstad
Brabant kwalificeert zich in Europa

De Brabantse steden Tilburg, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Breda en de provincie Noord Brabant willen Europese Culturele Hoofdstad worden in 2018. Ik ondersteun deze nominatie van harte. De Brabantse steden zijn niet alleen een economische trekker in Nederland maar hebben ook cultureel veel te bieden. Nederlandse steden kunnen zich aanmelden, de Europese Commissie maakt de uiteindelijke keuze. Er is belangstelling genoeg; zo hebben zich ook Maastricht en Utrecht gemeld. Maar met een goede reputatie op het gebied van kunst, cultuur en design en een keur aan grote festivals en toonaangevende musea heeft BrabantStad een goede basis voor haar kandidatuur.

2018 is nog ver weg. Dit geeft de Brabantse steden de tijd hun nominatie tot een bijzondere te maken. Bij het concept van Europese Culturele Hoofdstad gaat het niet alleen om het actuele aanbod, maar juist ook om de ontwikkelingen die de steden doormaken. Zo kiezen Eindhoven en Breda nu voor design, een nieuwe drager voor culturele en economische ontwikkeling. Hier gaan onderwijs, bedrijfsleven en de culturele instellingen hand in hand. In de integrale benadering van cultuur, design, onderzoek en innovatie in het bedrijfsleven raakt het onze vijf steden in al haar facetten.

In maart bezocht ik de huidige Europese culturele hoofdstad: Linz in Oostenrijk. Opvallend is hoe deze Oostenrijkse stad de nominatie heeft aangepakt haar voorzieningen op een hoger plan te brengen. Ook viel mij op dat men ook de omliggende regio in het programma heeft betrokken. Daarin zie ik voor Brabant nu ook uitstekende kansen.

BrabantTuin

Daarom lanceer ik een nieuw initiatief: BrabantTuin. De vijf Brabantse Steden vormen met het tussenliggende gebied één geheel. Zo biedt het “Groene Woud”, tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch, méér dan een groene long tussen de steden. Het kenmerkende van Brabant is dat cultuurhistorisch en landschappelijk interessante uitloopgebieden overal binnen handbereik zijn. Rond de Brabantse steden liggen mooie gemeenten, waar het goed toeven is. Door de steden en het landelijke gebied als één geheel te presenteren wordt de aantrekkelijkheid van de Brabantse nominatie als culturele hoofdstad 2018 versterkt. Als we tot 2018 een impuls geven aan de culturele en landschappelijke dimensie van dit gebied is er nog een wereld te winnen. Als europarlementariër en woordvoerder voor de fondsen wijs ik er op dat landelijk gebied op zoek is naar nieuwe economische dragers. Daarin wil ook Europa investeren. Bovendien verwacht ik dat de Brabantse nominatie hiermee een extra dimensie krijgt.