LandArt Diessen voor vierde keer

LandArt Diessen voor vierde keer
Nieuw:
met GPS van muziek naar muziek
Door Harrie Wenting

Diessen – Kunst en ruimte, in Diessen kunnen ze er niet genoeg van krijgen. Op 10 september start voor de vierde keer in even zoveel jaren LandArt Diessen, de kunsttentoonstelling in de buitenlucht. Twintig kunstenaars met ieder hun eigen passie zullen er ieder één kunstwerk ontwerpen en presenteren. Hierdoor ontstaat niet alleen een interessante verscheidenheid aan kunst, het levert ook een aaneenschakeling op, waardoor er een te belopen kunstroute ontstaat. LandArt Diessen is hierdoor uniek in Brabant. Het gebied van de Turkaa met het langs stromende riviertje de Reusel levert een bijzondere entourage op voor de vier kilometer lange route.

Nieuw dit jaar is de toevoeging van muziek via GPS. De componisten Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk hebben speciaal voor deze editie van LandArt Diessen een compositie gemaakt die door de toeschouwers op een verrassende wijze te volgen is.

Stichting LandArt Diessen heeft er weer alles aan gedaan om het evenement laagdrempelig en toegankelijk te maken. De kunstroute blijft gratis en bij de start aan de Molenstraat 17A is een paviljoen waar voor- en achteraf uitgerust kan worden.

Muziek en natuur
De muziek die aan deze vierde editie toegevoegd is, is enkel te beluisteren via een aparte koptelefoon, deze worden gratis beschikbaar gesteld (er wordt wel een borg gevraagd in de vorm van een document zoals paspoort of ID kaart). De bezoekers die voor deze dimensie kiezen worden via GPS naar gemarkeerde punten geleid, op elk checkpoint klinkt een deel van het muziekstuk dat speciaal voor deze landschapstentoonstelling gecomponeerd is.

Wie de componisten Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk volgt zal het opvallen dat ze de hele wereld bereizen met hun muziek. Ze zijn te beluisteren in Parijs, maar net zo goed in Shanghai en Zuid-Korea waar ze later dit jaar een performance geven. Tussendoor staat LandArt Diessen op hun programma, het is voor hen een opvallende nieuwe uitdaging in een wereld waar ze al veel aanzien hebben.

Kunstenaars
De kern van LandArt Diessen blijft natuurlijk voorbehouden aan de kunstenaars en ook dit jaar was het aantal aanmeldingen groot. Om een zo groot mogelijk verscheidenheid te waarborgen heeft een kunstcommissie binnen LandArt Diessen dit jaar de keuze voor de kunstenaars gemaakt. Na de uitslag begin dit jaar zijn ze alle twintig aan de slag gegaan. Waar al deze creativiteit toe leidt is van 10 tot en met 25 september te bewonderen. De geselecteerde kunstenaars komen uit alle delen van Nederland, een kunstenaar komt zelfs uit Italië. De Diessense Marita Kratz is de enige lokale kunstenaar die acte de presence geeft. De veelzijdige Kratz, bekend van tekenen, schilderen en textiele werkvormen, maar net zo goed van optredens waarbij ze zichzelf als kunstobject gebruikt, heeft voor LandArt Diessen weer wat moois in petto.

LandArt Diessen is twee weken lang de plaats om een kunstroute te bewandelen. De route van vier kilometer is op onverhard terrein, toch is een deel daarvan per rolstoel te doen. De start is aan de Molenstraat 17 A, ten huize van voorzitter Lia Stravens. Groepen zijn speciaal uitgenodigd, van scholen en fotoclubs tot wandelgroepen en ouderenbonden. Voor hen is het mogelijk om samen met een van de kunstenaars de route te belopen. Klik hier voor meer informatie voor groepen.