2012: meer buitenlandse deelname

Eerste lustrum LandArt Diessen
Door: Harrie wenting

Van acht tot vierentwintig september wordt  de vijfde editie van LandArt Diessen gehouden. Het eerste lustrum van de tentoonstelling van Landschapskunst vindt opnieuw plaats op en rond de rivier de Reusel ter hoogte van natuurgebied Turkaa.

Toen Lia Stravens in 2008 voorzichtig startte om kunstenaars en hun kunst in het landschap samen te brengen werd er belangstellend over haar schouder meegekeken. Kunstenaars waren benieuwd hoe het gewaardeerd werd, bezoekers gingen nieuwsgierig op zoek naar verrassende elementen in het landschap. Elk jaar werd de toestroom aan bezoekers groter en kreeg de tentoonstelling meer uitstraling. In 2011 wisten zo’n 7000 bezoekers de weg naar LandArt Diessen te vinden.

Een belangrijk verschil met de voorgaande vier edities is de inbreng van buitenlandse kunstenaars. Stichting LandArt Diessen haalde in het verleden al enkele Zuiderburen de grens over maar dit jaar mag dat nog nadrukkelijker gestalte krijgen. ‘In het verleden hadden we een enkele kunstenaar uit België, dit jaar mikken op we op zeker de helft aan buitenlandse inbreng. Vorig jaar hebben we al contacten gelegd met soortgelijke projecten in Italië, Frankrijk en Polen. Ook elders in Europa staat landschapskunst méér in de belangstelling. We hopen hiermee het verrassende element te vergroten.’

Kunstenaars kunnen zich tot 1 april aanmelden voor LandArt 2012. Een team van curatoren zal de aanmeldingen beoordelen en de beste twintig nomineren om deel te nemen.

Ode aan Aarde

Tijdens de eerste Lustrumtentoonstelling wordt gewerkt onder het thema: ‘Ode aan Aarde’.

Lia Stravens daarover: “De natuur is hier prachtig. Daarmee moet landschapskunst in harmonie zijn. Er moet veel samenspraak zijn met de natuur, dat moet dan tot uiting komen in de vormen maar ook in de gebruikte materialen. Kunststof is dan niet het materiaal waar je voor moet kiezen, wel hout, groen, water en andere natuurmaterialen. De Reusel en het nabijgelegen natuurgebied de Turkaa inspireren kunstenaars tot werk dat hier past”.

De opening van LandArt 2012 is gepland op vrijdag 7 september. Er zijn drie weekenden opgenomen om bezoekers zoveel mogelijk de kans te geven om de kunstroute te wandelen. LandArt Diessen is een onderdeel van het Land van de Hilver en Brabant 2018.