LandArt Diessen 2012 viert eerste lustrum: kunst als katalysator voor duurzaamheid

Van 8 tot en met 23 september viert LandArt Diessen haar eerste lustrum met deelname van internationale kunstenaars. Op dit moment hebben kunstenaars uit 5 Europese landen zich aangemeld.

De kunstroute langs de Reusel en door het Turkaa-bos gaat dit jaar de vorige vier edities overtreffen in originaliteit en variatie, omdat naast Nederlandse ook gerenommeerde internationale kunstenaars exposeren. Alle werken worden speciaal voor LandArt Diessen ontworpen en op locatie geïnstalleerd.
Het thema Ode aan Aarde moet kunstenaars inspireren met de schoonheid en gulheid van de natuur, in het bijzonder van het idyllische water, weide- en bosgebied op de Brabantse locatie. Duurzaamheid is een van de criteria waaraan de voorstellen van de kunstenaars worden getoetst. De materiaalkeuze is daarom van belang: die moet de basisgedachte van LandArt Diessen onderstrepen dat de interventies van de kunstenaars geen schade of verstoring in de natuur veroorzaken.

Maar er is meer.

LandArt Diessen zet met dit thema op unieke wijze kunst in als katalysator van duurzaamheid. In LandArt Diessen gaat de kunst en het bedrijfsleven een verbinding aan met natuur en duurzaamheid.

LandArt Diessen zal een aantal deelnemende kunstenaars uitdagen om het thema in samenwerking met sponsorbedrijven uit te werken. Dat kan bijvoorbeeld door een kunstenaar gebruik te laten maken van duurzame materialen die door bedrijven zijn ontwikkeld, of doordat duurzame bedrijven diensten aan kunstenaars verlenen. Te denken valt aan: bio-based plastics, natuurlijke kleurstoffen, klei, hout. Dat kan tot nieuwe bijdragen leiden en een kruisbestuiving tussen de kunst en het bedrijfsleven genereren.

Kunst ontroert in Diessen niet alleen, kunst laat zien dat het kan bijdragen aan een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Kunstenaars en sponsors brengen het publiek gezamenlijk dichter bij duurzaamheid: een ode aan de aarde en aan een nieuwe wijze van omgaan met de natuur.

Door workshops en presentaties van duurzaamheidsproducten (nieuwe industrie) in het paviljoen, wordt de bezoeker betrokken bij het werk van de kunstenaars en bij de op duurzaamheid gerichte activiteiten van de sponsors.