Kunst leert je anders tegen problemen aan te kijken

Zijn kantoor in Udenhout is kleurrijk ingericht. Hiermee benadrukt Vincent van Rijsewijk de werkwijze van zijn bedrijf PEP Business Creators. PEP staat namelijk voor Plezier En Passie. Maar ook de presentaties van producten van zijn zakenrelaties in de tuinbouw brengen kleur in zijn werkkamer.

Vincent is ervan overtuigd dat als een nieuw product met plezier en passie wordt ontwikkeld, succes verzekerd is. Dit geldt bijvoorbeeld voor een plantenpot van biologisch afbreekbare plastics. Op eigen initiatief begon hij vier jaar geleden een zoektocht naar de juiste aanpak. Voor het overwinnen van de gebruikelijke hindernissen werkt hij samen met enkele gemotiveerde plantenkwekers, zoals Aad Vermeer uit Haaren en Eric Mulders uit Zundert. Inmiddels is het zo ver, dat afgelopen mei het bedrijf Planty Pot BV kon worden opgericht. Een bedrijf waarvan ook ruim 170 verenigde plantenkwekers aandeelhouder zijn.

Nog dit jaar verwacht men planten te kunnen leveren met potten, die voor 100% gemaakt zijn uit plantaardige reststromen van de agrarische sector en die daardoor ook 100% composteerbaar zijn. Een zichtbaar product dat je vast kunt pakken. Hiermee levert Planty Pot BV tevens een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de biobased economy in Brabant.

“Als je een product in de markt wilt zetten, moet je zorgen dat er over gepraat wordt.” Dit is volgens Vincent van Rijsewijk de belangrijkste reden om als Planty Pot BV betrokken te willen zijn bij LandArt Diessen. Als sponsor en als deelnemer aan de themadag Bio Based Economy, maar ook als leverancier van materiaal voor één van de deelnemende kunstenaars. Die maakt er een object van, dat kan worden bekeken en eventueel kan worden vastgepakt. Maar vooral kan er over gepraat worden.

Net als Vincent en zijn collega’s maakt een kunstenaar telkens een proces door, dat bestaat uit kijken naar zijn omgeving en uit schakelen tussen eigen ideeën en die van anderen. Zo ontwikkelen zich objecten, die je weten te verrassen door dingen op een andere manier uit te beelden. Maar ze kunnen je ook leren om zelf anders tegen je eigen problemen aan te kijken. En soms levert dit nieuwe oplossingen op.