Wat doet men met de aarde, wat draag ik er zelf toe bij?

Tien jaar geleden verliet Marieke Vromans haar Brabant om in Arnhem en Utrecht te gaan studeren. Twee studies, eerst HBO Landschapsarchitectuur en vervolgens HBO Grafisch design. Nu is ze weer terug bij haar roots, in Loon op Zand. Vanuit haar unieke achtergrond zet ze zich graag in voor het verrijken van het Brabants Landschap en de beleving ervan.

Marieke werkt graag met natuurlijke materialen. Omdat natuurlijke materialen leven, en het leven symboliseren. Daarnaast zijn natuurlijke materialen vaak aan verandering onderhevig en dat maakt het spannend. “Ik heb een fascinatie voor het wonderlijke van het alledaagse. Alles wat de aarde geeft, maakt hier deel van uit.”

Het doel van Stichting LandArt Diessen is de beleving van het platteland in de regio en natuurgebied Turkaa in het bijzonder, te verrijken en de vele bezoekers te verrassen, te verbinden en aan het denken te zetten. Dit sluit naadloos aan bij het doel, wat Marieke met haar werk heeft. Door natuur en landschap met kunst en grafische vormgeving te combineren wil ze de leefomgeving verbeteren, verlevendigen en verrijken om zo de beleving van het (stads-)landschap te intensiveren.

Met haar werk wil ze niet belerend overkomen, maar juist verrassen. Ze probeert met haar werk de ogen van het publiek te openen voor grote en kleine dingen. Voor de schoonheid van het alledaagse en de mogelijkheden van de toekomst. Een voorbeeld daarvan is het (her)gebruik van natuurlijke materialen. Daarom werkt ook Marieke met biobased materiaal tijdens LandArt Diessen 2012.

Voor haar bijdrage aan LandArt Diessen 2012 heeft Marieke Vromans een plek ontworpen voor bezinning. Een bijzondere plek, beschut door het bos. De akkers die het uitzicht vormen, zijn het zoekgebied voor een megastal voor grootschalige varkenshouderij, die men in Diessen wil gaan bouwen. Een plek die laat zien hoe mooi het landschap is en aanzet tot denken; wat doet ‘men’ met onze aarde, en wat draag ik er zelf aan bij?

Marieke vraagt iedereen die gedichten heeft over de omgeving of over “Ode aan Aarde”, deze aan haar toe te sturen (mariekevromans@gmail.com). Zij bundelt deze verhalen en deze zijn op de LandArt expositie te lezen bij haar werk.