Onze kunst is vaak onzichtbaar

“Van de mogelijkheden van hennep wordt nog maar slechts een fractie benut. Ik zie het als mijn taak om met HempFlax alle mogelijkheden voor hennep uit te ontwikkelen.” Deze uitspraak van adjunct-directeur Mark Reinders kenmerkt de creativiteit, waarmee dit moderne bedrijf een ‘oude’ grondstof nieuw leven inblaast.

Ook het maken van kunst is een creatief proces. De kunstenaar zoekt de juiste balans tussen de vorm, het materiaal, de omgeving en het verhaal dat hij wil vertellen. De medewerkers van HempFlax proberen iedere dag ook een balans te vinden. Uit een grondstof die onderhevig is aan weersinvloeden, groeiomstandigheden, klimaat en techniek proberen ze kwaliteitsproducten te maken, die voldoen aan de wensen van de klant. Helaas verdwijnt deze kunst vaak onzichtbaar voor de gebruiker, bijvoorbeeld in een deurpaneel van een auto. LandArt Diessen is een mooie mogelijkheid om deze producten toch zichtbaar te maken.

HempFlax richt zich in Oude Pekela op de productie en verwerking van duurzame grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. De natuurvezels uit hennep en vlas worden gebruikt voor diverse industriële toepassingen. Zo vervangen ze glas- en polyestervezels in de deurpanelen van onder andere BMW, Mercedes, Jaguar, Bently en de Bugatti Veyron. Maar we zien ze ook terug in de ANWB paddestoelen en als viltmatjes in de doosjes tuinkers bij Albert Heijn.

Om deze uitdaging te kunnen waarmaken moeten volgens Mark Reinders gebruiksmogelijkheden van natuurvezels bij een breed publiek bekend worden. Met de deelname aan LandArt Diessen door gebruik van zijn producten in één van de kunstwerken en door een eigen presentatie treedt hij op een unieke wijze naar buiten.

Mark Reinders kwam al vroeg in aanraking met de hennepteelt. Zijn vader verbouwde in 1994 als één van de eerste hennep voor HempFlax. Nu werkt Mark zelf bij deze grootste hennepteler van Nederland. Als adjunct-directeur is hij verantwoordelijk voor de afzet en ontwikkeling van een steeds breder scala aan producten. Begin jaren negentig is de hennepteelt in Nederland geherintroduceerd. Het gewas was hier vijftig jaar lang niet verbouwd. De machines voor de teelt, oogst en bewerking van industriële hennep moesten opnieuw worden uitgevonden. Op basis van contractteelt met akkerbouwers in Noord-Nederland en Duitsland wordt nu jaarlijks al ruim 1300 hectare van dit gewas op milieubewuste wijze verbouwd.