Omroep Brabant over LandArt Diessen

Op woensdag 5 september zond Omroep Brabant een reportage over de vijfde editie van LandArt Diessen uit. Klik hier om de reportage te bekijken.

Ook verscheen het bijbehorende artikel op de website van de Brabantse televisiezender.

Vijfde Landart Diessen: natuur en kunst worden onmerkbaar één

DIESSEN – Libelles dansen om het kleine eilandje dat in het riviertje de Reusel drijft. De insecten accepteren het eilandje blijkbaar, ook al was het er dinsdag nog niet. De oplettende wandelaar op het pad langs het water fronst misschien zijn wenkbrauwen. Zeker als hij ziet dat er heideplantjes op het eilandje groeien. En die komen in deze omgeving al generaties niet meer voor.

Vijftig meter verderop, bij een bruggetje, zit de Schotse kunstenaar Kevin Dagg in de schaduw van een groepje bomen. Hij werkt met zijn zoontje aan een tweede eilandje dat later op de dag in Dde Reusel zal worden gezet. De heideplantjes zijn een verwijzing naar zijn vaderland waar veel automobilisten met een paar sprietjes hei op hun auto rondrijden. “For luck”, zegt Kevin.

Wandelingetje nu al moeite waard
Hij overlegt nog even met Lia Stravens, de vrouw die vijf jaar geleden Landart Diessen bedacht en die er nu een groot deel van het jaar druk mee is. 21 kunstenaars doen er dit jaar mee aan de openluchttentoonstelling van hedendaagse kunst in de weilanden en het bos bij de Reussel. De tentoonstelling gaat zaterdagmiddag officieel open maar een wandelingetje is nu ook al de moeite waard. Op veel plekjes zijn kunstenaars bezig om kunstwerken op te bouwen.

“Elk jaar denken we: Dit was toch wel het toppunt”, zegt Lia, “maar telkens wordt het toch weer mooier.” Dit jaar heet Landart Diessen ‘Ode aan de Aarde’, de tentoonstelling draait om duurzaamheid. De kunstenaars werken met materialen die hergebruikt kunnen worden of die straks in de natuur achter kunnen blijven zonder schade aan te richten.

Bio-based
Lia vond zelfs een aantal sponsors in de ‘bio-based’ industrie, bedrijven die producten maken die na hun nuttige leven zonder problemen weer opgenomen worden in de kringloop van de natuur. En een deel van de kunstenaars heeft zulke producten dan weer gebruikt om kunst van te maken. Bijvoorbeeld de enorme kikker die in een van de vijvers in het bos verschijnt en die is gemaakt van biologisch afbreekbare bloempotjes.

Op een weilandje schuin tegenover de groep bomen die Kevin Dagg in de schaduw zet, is kunstenaar Jan Hulsebos aan het werk. Druk aan het werk want het stervormige paviljoen dat hij bouwt van wilgetenen kost meer werk dan hij had gedacht. Een van de poten van de ster is al klaar. Het heeft iets van een gecamoufleerd hutje van waaruit vogelaars hun prooi observeren.

Door de knieën
“Het is letterlijk Ode aan de Aarde”, zegt de kunstenaar. “Je moet door de knieën en dan kruip je naar een klein venster van waarachter je naar de omgeving kunt gluren.”

De toeschouwer ruikt dan de grond en voelt de bladeren van de wilgetenen langs zijn vel bewegen. En dat is misschien ook wel het mooiste aan Landart: de manier waarop de natuur bij de Reusel en de kunstwerken die er staan onmerkbaar in elkaar over lijken te gaan.