LandArt Diessen werkt met unieke 3D printer

LandArt Diessen werkt met unieke 3D printer!

Innovatie

Voor kunstenaars biedt 3D printen allerlei nieuwe uitdagingen. Jacqueline Baselier heeft die uitdaging opgepakt in het kader van haar deelname aan de landschapskunst-tentoonstelling LandArt Diessen. Van 7 tot en met 22 september 2013 zal in het paviljoen aan de Molenstraat 17a te Diessen een Ultimaker staan, waarmee door Jacqueline ontworpen modellen worden geprint. Ook kunt u er informatie vinden over 3D printen en de Ultimaker. Vrijwel dagelijks worden met deze techniek dingen gemaakt, die de wereld verbazen. Ooit ontstaan uit de behoefte om prototypes te kunnen maken. Naast technische bedrijven en architecten hebben ook de game-industrie, designers en kunstenaars het 3D printen ontdekt. In een relatief korte tijd kunnen ze hun creaties een vaste vorm geven. Sinds mei 2011 kan dit ook met een 3D printer van Nederlandse bodem, de Ultimaker, bedacht en geproduceerd in Geldermalsen.

Ultimaker

De gedachten achter het oprichten van het bedrijf Ultimaker waren idealistisch. Als reactie op de huidige massaproductie zou iedereen thuis zelf allerlei producten moeten kunnen maken. Om hun visie vorm te geven creëerden ze open communities, virtuele groepen van mensen die met hen mee wilden denken. Ook maken ze gebruik van open sources door materialen, grondstoffen en computerprogramma’s voor iedereen beschikbaar te stellen. Dit heeft geresulteerd in betaalbare 3D printers, die als doe-het-zelf-kits en als compleet geassembleerde apparaten worden verkocht. Met een leeftijd van 18 maanden is het nu al een klassieker binnen haar soort. En volgens het vakblad Make-magazine toch nog steeds het meest betrouwbare, snelste en best beschikbare apparaat in zijn soort.

Gebruik bio-based materialen

De meer dan 20 medewerkers van Ultimaker laten zich graag inspireren door kunstenaars. Hun initiatieven en ontdekkingen kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van hun apparaten. 3D printen geeft op zijn beurt aanleiding tot andere visies op het ontwerpen en bouwen van dingen. De Ultimaker maakt bovendien gebruik van een methode die de enige is, waarbij je een model volledig met kleuren kunt uitprinten. De idealistische visie achter Ultimaker ligt dicht bij het gebruik van bio-based materialen. De meest gebruikte printgrondstof is PLA (polymelkzuur). Een wonderlijk materiaal om mee te printen, gemaakt uit maïs of suiker en tevens biologisch afbreekbaar. Het is het meest milieuvriendelijke materiaal voor dit type 3D printers. Andere bio-based grondstoffen zijn mogelijk, mits ze in poedervorm verkrijgbaar zijn. Want uiteindelijk wordt in essentie een product gemaakt door dit laagje voor laagje op te bouwen. Door de precieze productiemethode kan het bovendien afval besparen.