Persbericht: Zesde LandArt Diessen. Waar stad en land elkaar ontmoeten

Zesde LandArt Diessen: waar stad en land elkaar ontmoeten.

Kunst staat onder druk. Maar er zijn nieuwe initiatieven, die positief stemmen. Dit geldt voor LandArt Diessen dat zich jaarlijks mag verheugen op meer bezoekers, betere kunstenaars en meer bekendheid. Van 7 tot en met 22 september a.s. vindt in het Land van de Hilver voor de zesde keer een landschapskunsttentoonstelling plaats met meer dan twintig gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland.

“De kunstroute van vier kilometer langs de Reusel en door het Turkaa-bos gaat dit jaar de eerste vijf edities overtreffen in originaliteit en variatie. Alle werken worden speciaal voor LandArt Diessen ontworpen en op locatie geïnstalleerd”, aldus initiatiefneemster Lia Stravens.

 Bio Based Verbeeld: kunst en duurzaamheid centraal

“Met het thema van LandArt Diessen 2013 ´Bio Based Verbeeld´ kunnen kunstenaars en ontwikkelaars van duurzame en bio-based materialen en producten elkaar inspireren tot een samenspel met de schoonheid en gulheid van de natuur. Duurzaamheid is een van de criteria waaraan we de voorstellen van de kunstenaars hebben getoetst. De materialen voor de kunstwerken zijn van groot belang. De werken van de verschillende kunstenaars mogen geen schade of verstoring in de natuur veroorzaken. Veelal gebruikmakend van duurzame materialen uit de omgeving, zoals water, zand, hout en groen creëren de kunstenaars verrassende projecten ”.

De formule van LandArt staat inmiddels als een huis. “Onze formule is kunst als katalysator voor duurzaamheid. LandArt Diessen, participeert in Brabant EU Culturele Hoofdstad 2018, en heeft de kunstenaars uitgedaagd om in hun creaties bio-based materialen te verwerken. Zo heeft Jan Doms  een Opera House ontworpen. Deze is gebaseerd op kartonnen dozen die ontwikkeld en geproduceerd zijn door SolidPack uit het Gelderse Loenen. Een duizendtal gestapelde kartonnen dozen vormen de kolommen waarmee het ovaalvormige Opera House wordt gebouwd. Deze unieke architectonische constructie vormt het begin van de vier kilometer lange kunstwandelroute”.

Kunst ontroert

“Kunst ontroert en boeit, maar laat in Diessen ook zien dat het kan bijdragen aan een bredere discussie die in Nederland wordt gevoerd. De meeste kunstenaars gebruiken nieuwe materialen die recent in het bedrijfsleven zijn ontwikkeld. In het paviljoen van LandArt Diessen laten producenten hun nieuwste producten en materialen zien uit de bio-based en duurzame industrie. En op donderdag 12 september a.s. wordt daar een themadag gehouden over de ontwikkelingen in de bio-based economie. Sindskort kan iedereen ons volgen via een eigen facebookpagina van Stichting LandArt Diessen: https://www.facebook.com/StichtingLandArtDiessen. LandArt Diessen mag zich verheugen op steeds meer belangstelling en daarom zijn we nog op zoek naar enkele vrijwilligers die willen helpen bij de diverse activiteiten. Ook mensen die slechts een paar uur per dag beschikbaar zijn kunnen zich bij ons aan melden”, zegt Lia Stravens uitnodigend.

Het bezoek aan LandArt Diessen is gratis en begint bij het paviljoen aan de Molenstraat 17a in Diessen. In dit paviljoen worden ook workshops en presentaties gegeven van duurzaamheidproducten. LandArt Diessen ligt in het Hart van Brabant, op een half uur rijden van Den Bosch, Eindhoven en Breda. De expositie is open van zaterdag 7 tot en met zondag 22 september a.s. vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Alle informatie staat op www.LandArtDiessen.nl Lees daar meer over de setting, de kunstenaars en de achtergronden van biobased materialen. U krijgt ook een beeld van de kunstwerken uit de vijf voorgaande jaren. Ook groepen zijn welkom. Voor hen bestaat de mogelijkheid, vooraf, een rondleiding te boeken.

We verwachten zo´n 15.000 bezoekers. U komt toch ook?

door Carla Metz