In Diessen is zelfs het gazon een kunstwerk

Kunstenaar laat t-shirts groeien in de achtertuin van LandArt

Nog tot en met zondag 21 september kunt u aan de Molenstraat 17A in Diessen genieten van een landschapskunsttentoonstelling. Voor de zevende keer geeft LandArt Diessen een twintigtal kunstenaars de ruimte kunstwerken te plaatsen in het beekdal van de Reusel. Sinds enkele jaren laten ze zich niet alleen inspireren door de omgeving, maar maken ze ook gebruik van natuurlijke materialen.

Eén van de kunstenaars die dit jaar is uitgenodigd, is Egied Simons uit Rotterdam. Hij zoekt vooral naar manieren om mensen hun eigen omgeving op een andere manier te laten ervaren. Om zaken zichtbaar te maken, waar ze vaak overheen kijken. In de afgelopen jaren heeft hij op diverse plaatsen zowel kinderen als volwassenen uitgedaagd letterlijk in de natuur te duiken. En zo zelf te ontdekken, dat er ook onder de grond van alles gebeurt.

Vanuit die gedachte is Egied Simons in het gazon in de achtertuin van de organisator van LandArt Diessen, Lia Stravens, een experiment begonnen met het kweken van kleding. Met behulp van een mal heeft hij een patroon van twaalf uitgeklapte t-shirts uitgezet. De bestaande graszode is eerst vervangen door een worteldoek met daarop diverse grondsoorten. In de afgelopen maanden zijn diverse mengsels van graszaden en andere zaden ingezaaid. In elk veldje is een unieke structuur ontstaan, boven maar ook onder de grond.

Sinds de opening van de tentoonstelling zijn al enkele t-shirts geoogst. “Als je de wortelstelsels ontdoet van het zand, houdt je een verrassend sterke structuur over. Een commercieel succes zal het echter niet worden. Maar daar gaat het mij niet om. Ik wil vooral duidelijk maken, dat je zaken anders kunt bekijken. Dat er meerdere kanten zijn van de werkelijkheid.” Zelfs deskundige onderzoekers die dachten alles van gras te weten, waren verbaasd over de resultaten van de experimenten, die aan de voorbereiding van dit kunstwerk vooraf gingen.

Ook na LandArt zal het kunstwerk blijven bestaan. Enkele veldjes zullen pas volgend jaar worden geoogst om de wortelstelsels meer tijd te geven nog sterker te worden. En net als de rest van het gazon worden de veldjes gewoon bemest, gemaaid en betreden. Intussen is Egied Simons al weer bezig met zijn volgende experiment met natuurlijke materialen. De invloed van de maan op de groei van allerlei gewassen is zijn nieuwste uitdaging.

2014 Landart-7565