‘Duurzame meestervervalsers in Diessen actief’

Met de kleuren van Van Gogh het landschap in: dat is het thema van de achtste landschapskunsttentoonstelling LandArt in Diessen, Noord-Brabant. Geïnspireerd door de omgeving presenteren een twintigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland tussen 5 en 20 september hun werken langs een wandelroute van vier kilometer. Deze editie is een wel heel bijzondere: in het jaar van Vincent van Gogh maakt Diessen zich op voor een meestervervalsing 2.0

In de uitloper van de achtertuin van Lia Stravens, initiatiefneemster van LandArt Diessen, start de jaarlijks terugkerende kunstroute. De wandeling langs de kunstwerken geeft een boost aan de beleving van zowel het landschap, als aan kunstenaars én ondernemers. Een win-win situatie. De kunstenaars op LandArt Diessen werken namelijk met bio-based materiaal afkomstig uit de duurzame industrie. Door een speciale bewerking worden van materialen zoals gras en auberginestengels nieuwe afbreekbare producten gemaakt.

Met deze producten trekken sommige kunstenaars het Reuseldal in. Door hun werken inspireren ze niet alleen de verwachte 15.000 bezoekers die dit jaar op LandArt af moeten komen, maar ook vele ondernemers. Een belangrijke dimensie in deze editie is daarom design thinking. Kunstenaars kunnen met hun creatieve blik, spreekwoordelijke deuren openen naar meer innovatie en verandering bij ondernemers. Ondernemers kunnen daarnaast op LandArt hun allernieuwste bio-based producten presenteren en uitleg geven over de materialen die in de kunstwerken terugkomen. Door de culturele sector aan de industrie te koppelen, creëert LandArt Diessen een interessante samenwerking.

En, dit is niet de enige koppeling die Stichting LandArt Diessen voor ogen heeft dit jaar. Het maken van een ‘meestervervalsing 2.0’ moet kunst ook voor jongeren toegankelijk maken. Verschillende jongeren uit scholen in de omgeving zullen werken aan een ‘vervalsing’ van Van Gogh van zeker 6×5 meter. Een duurzame vervalsing natuurlijk: opgebouwd uit bio-based materialen. Tijdens de hele expositieperiode wordt aan dit schilderij verder gewerkt door bezoekers onder leiding van een kunstenaar. Zo hoopt LandArt Diessen weer eens een nieuwe en waardevolle bijdrage voor de toekomst te leveren.