Van megastal tot meestervervalsing: natuur in Diessen is aan zet

Stelt u zich eens een prachtig Brabants landschap voor dat doet denken aan een schilderij van Van Gogh. Wat ziet u dan voor u? Veel pastelkleuren? Uitgestrekte weilanden en tarwevelden? Een blauwe lucht met stapelwolken? En, als in dit plaatje ineens een megastal komt te staan? Hoe zou u de belevenis van dit Van Gogh landschap dan weer terug brengen? Hoe zou de natuur weer leidend kunnen zijn?

LandArt Diessen stelt ook dit jaar, zoals vertrouwd, de natuur centraal. De kunsttentoonstelling laat bewoners uit de omgeving en daarbuiten genieten van het moois dat het Reuseldal en het gebied Turkaa te bieden heeft. Door de focus te verleggen en de negatieve verhalen rondom de komst van een megastal naar de achtergrond te verdringen, is Diessen tussen 5 en 20 september weer het toneel van kunst in de natuur. In 2015 sluit LandArt bovendien aan bij een zeer actueel thema: het Vincent van Gogh jaar. Dit jaar gaan bezoekers met de kleuren van Van Gogh het landschap in.

Langs een wandelroute van 4 kilometer over het weiland, langs de rivier en door het bos, exposeert een twintigtal kunstenaars, eigen werken van duurzaam materiaal. Net als voorgaande jaren passen de kunstwerken goed in de natuur, omdat zij zijn opgebouwd uit bio-based of natuurlijke producten. Bio-based producten worden verworven door een speciale bewerking van materialen zoals gras en auberginestengels. Bruikbare producten zijn het resultaat. Tijdens LandArt Diessen is er dus sprake van ‘natuurlijke’ kunst in de natuur.

In aansluiting op het Van Gogh jaar, betrekt LandArt Diessen dit jaar ook het onderwijs bij de kunst, het landschap en de duurzame projecten. Kunstenares Meg Mercx zal daarom tijdens de duur van LandArt met leerlingen van het basis-en voortgezet onderwijs een gedeelte van een schilderij van Van Gogh maken. Een heuse ‘meestervervalsing’ dus die zeker 6×5 meter moet gaan worden. Het doel is om kunst in de natuur voor jongeren toegankelijk te maken. De aftrap van de meestervervalsing vindt plaats tijdens de opening die kunstenaars en ondernemers uit de bio-based industrie samenbrengt. LandArt Diessen verlegt immers ieder jaar de focus om kunst in het landschap naar een hoger niveau te tillen.