Opbrengst workshops Landart Diessen mee naar Europees Parlement

De inspiratiesessies in de vorm van workshops waar Landart Diessen dit jaar mee aftrapte stonden in het teken van het neerhalen van de drempels die de samenwerking binnen de bio based sector in de weg staan. Bio based economy is een jaarlijks terugkerend onderwerp tijdens het kunstenfestival Landart Diessen, die dit jaar ook de aandacht heeft getrokken van drie Europarlementariërs.

Parlementariërs aanwezig
Maria Spyraki (Griekenland) en Franc Bogovic (Slovenië) spraken beiden van zeer inspirerende sessies, zowel voor de hele Europese Unie als de voor hun land van herkomst. In Griekenland is een groeiende publiek voor bio based producten en in Slovenië kunnen ze met de suikerbietproductie een slag slaan in de bio based sector.

Opbrengst mee naar EP
Europarlementariër Lambert van Nistelrooij sprak tijdens het evenement over het inhaken op de efficiënte manier van produceren in Nederland. Tijdens de inspiratiesessies werkten de deelnemende partijen afkomstig uit industrie, landbouw, producerende instellingen, universiteiten en onderwijsinstellingen, samen aan het uitzetten van één lijn uit voor eenduidige wet- en regelgeving op het gebied van bio based materialen binnen Europa.
De sessies waren verdeeld in drie onderwerpen. ‘Export thinking’ besprak de mogelijkheden tot het wegnemen van drempels op gebied van bio based samenwerken tussen EU-landen. Bij ‘Design thinking’ werd geconcludeerd dat men weg van definities moet en meer actie moet ondernemen. Bijvoorbeeld door een dynamieke hub en fysieke plek te creëren voor meer inspiratie op gebied van bio based onderwerpen.
Bij ‘Financial thinking’ werd er gesproken over investeringen vanuit de Europese Investment Bank en andere financieringsopties voor innovatieve bio based projecten.
De opbrengsten van deze sessies werden op een placemat geschreven, die parlementariër Van Nistelrooij mee zal nemen naar het Europees Parlement ter ondersteuning van het verder op dekaart zetten van de Europese bio based economy.

Een verslag van de workshop ‘Design thinking’, die geleid werd door Danielle Arets van CLICKNL, vindt u hier

8e editie Landart
De inspiratiesessies vormen een vast onderdeel van de aftrap van het kunstfestival Landart Diessen, dat dit jaar voor de 8e keer plaatsvindt in en rond natuurgebied Reuseldal en de Turkaa. Bezoek van 4 tot en met 20 september de expositie van twintig kunstenaars die biobased werken. Ook kun je bijdragen aan een Guinness Book of Records-poging door mee te schilderen aan de grootste Van Gogh vervalsing onder begeleiding van kunstenares Meg Mercx.