Jonge Van Goghjes ‘vervalsen’ zonnebloemen op LandArt Diessen

Dat de kunst van Vincent van Gogh niet alleen leeft onder volwassenen, bewijzen de kinderen van de Willibrordusschool uit Diessen vandaag en gisteren op LandArt. Zij bewandelden de kunstroute van LandArt en mochten vervolgens op een groot zeil de bekende zonnebloemen van Van Gogh ‘vervalsen’.

Potjes bruine, gele en oranje verf staan klaar, een groot groen zeil ligt uit op het gras en de schortjes hangen in de appelboom: LandArt Diessen is helemaal uitgerust om de allerkleinste kunstenaars te kunnen ontvangen. 100 kinderen komen in groepen van 25 langs om even in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden.

Sommige kinderen kennen Van Gogh van de bloemencorso in Zundert, andere door verhalen van hun ouders. Initiatiefneemster van LandArt Diessen, Lia Stravens, legt ze uit dat van Gogh, toen hij nog in Noord-Brabant woonde, vooral donkere werken schilderde. Eenmaal in Frankrijk gebruikte hij steeds meer kleur. Niet heel gek dus dat een aantal van zijn bekendste schilderijen, de zonnebloemen, juist in die tijd gemaakt is.

Na deze spoedcursus, gaan de kinderen op pad. Ze wandelen langs de Reusel en in het Turkaa bos op zoek naar de twintig kunstwerken die ook allemaal iets met de kleuren van Van Gogh te maken hebben. Bij het zien van de werken, beantwoorden ze vragen die de school heeft opgesteld. Wat was de bedoeling van de kunstenaar? Waar zijn de kunstwerken van gemaakt? En, hadden ze ooit wel eens gehoord van deze biobased materialen, die vanzelf zouden kunnen verdwijnen in de natuur?

Geïnspireerd geraakt door de kunstroute, mogen de scholieren van de Wilibrordusschool nu zelf aan de slag. De schortjes worden uit de appelboom geplukt en omgedaan. De kinderen worden zo omgetoverd tot echte kunstenaars. Met de knietjes op het gras en de potjes verf bij de hand schilderen ze zonnebloemen alsof van Gogh staat toe te kijken. Het zijn zonnebloemen in allerlei soorten en maten: in een vaasje, met een steeltje of zonder gele blaadjes..

Thuis kunnen ze vertellen dat ze ook even een ‘meestervervalser’ zijn geweest, net als de volwassen bezoekers van LandArt Diessen die schilderen aan de ‘meestervervalsing’ van Van Gogh. Iedere donderdagmiddag tot en met zondagmiddag kunnen de bezoekers van LandArt namelijk deelnemen aan dit project om een record in het Guinness Book of Records te vestigen. Woensdagmiddag 16 september is er nog een speciale kindermiddag waar, onder leiding van een kunstenares, ook aan deze ‘vervalsing’ wordt gewerkt.

Schoolkinderen LandArt 4

Schoolkinderen LandArt 3

Schoolkinderen LandArt 6