Van Gogh op het water

Door: Anouk Burgman – Student Fontys Journalistiek Tilburg

Landart Diessen staat dit jaar in het teken van Van Gogh, dat valt niet te missen. Zo ook niet bij het kunstwerk ‘Zinderzon’ van Tilburgse Ellen Rijk. Een spiegelde zon op het water de Reusel met gedetailleerde verfstrepen in de kleuren geel en blauw. Doet dit u ook aan iets denken? Ja, precies! Een letterlijke weerspiegeling van de zon van ‘Weg met cipres en ster’, het bekende werk van Van Gogh. Kunstenares Ellen Rijk vertelt onze verslaggever over haar eigen landART.

“Het ligt op een mooi rustgevend plekje”, zegt Ellen al wandelend op het smalle bospaadje naar haar kunstwerk. “De spiegels schitteren al in de verte.” De spiegels die Ellen heeft gebruikt, komen uit haar achtertuin. “Ik zag dat ze mooi spiegelden met het licht. Daarna kwam de vraag voor de kleuren van Van Gogh. Zo is het idee ontstaan van ‘Zinderzon’.” De spiegels zijn neergelegd in het patroon en de richting van de zon van het bekende werk van Van Gogh. “De driehoekige vorm van de spiegels zij zo gesneden dat ze een ritme vormen die verwant zijn aan de verfstreken van Van Gogh,” legt ze uit. De driehoekige vormen van de spiegels komen ook terug in ander werk van Ellen, wat typerend is aan haar werk. “Maar alleen maar Van Gogh na maken, heeft geen zin. Dat heeft hij zelf al gedaan he”, lacht ze. “Dus dat hoef ik niet nog een keer te doen.”

Voorbereidingen
Ellen trof veel voorbereidingen om het werk er zo goed mogelijk eruit te laten zien. “Als het maar niet zinkt, dat is het belangrijkste”, zegt Ellen als we op de plek van het kunstwerk zijn aan gekomen. Deze zomer heeft ze een opblaasbaar bad in haar tuin aangelegd om onderzoek te doen naar de drijvende spiegels. “Drijven is natuurlijk heel belangrijk, maar dat is niet het enige. De verf moet niet oplossen en je moet het werk makkelijk in het water kunnen leggen.” Veel passen en meten dus? “Ja, maar het was het waard, nu ligt hij er wel goed bij”, zegt ze met een brede glimlach.

Veranderlijkheid
“Wat ik zelf heel fijn vind, is dat je het wel kunt bedenken, maar niet weet of het zo uit pakt”, legt Ellen uit. De elementen zoals licht, regen, waterstroming en de wind spelen een belangrijk rol bij dit kunstwerk. “Mijn tuin is niet erg groot, dan heb je een weerspiegeling van een gebouw, wat planten en heel ander licht dan hier. Hier zie je dat het licht veranderd, de zon komt op en je ziet het werk veranderen. Dat vind ik zelf heel fascinerend,” vertelt ze enthousiasts. Ellen voelt zich gezegend met dit werk op deze veranderlijke plek in de natuur. “Als het werk precies is zoals ik het heb bedacht, dan hoef ik het ook niet meer te maken”, lacht ze.

Een drijvend flexibel plateau met een cirkel van spiegelscherven in dezelfde vorm als de zon op Van Goghs schilderij ‘Weg met cipres en ster’.  Ellen vertelt de mensen over haar kunstwerk
Een drijvend flexibel plateau met een cirkel van spiegelscherven in dezelfde vorm als de zon op Van Goghs schilderij ‘Weg met cipres en ster’. Ellen vertelt de mensen over haar kunstwerk