LandArt Diessen door de ogen van de vrijwilligers

Wanneer de mist over het land optrekt en het zonnetje steeds beter doorbreekt, gaat de poort in Diessen open. In de witte tent aan het begin van de kunstroute is het nog vochtig als de eerste drie liter koffie wordt gezet voor de vroegste bezoekers. De gasten van LandArt Diessen zijn iedere dag vanaf acht uur ‘s ochtends welkom om de twintig kunstwerken langs de Reusel en in het Turkaa bos te komen bewonderen.

De route van LandArt begint in achtertuin van initiatiefneemster, Lia Stravens. Zij is daarom altijd weer de eerste die de tentdoeken openslaat. Al snel meldt de actieve vrijwilligster Sjan zich. Sjan is er bijna iedere ochtend om de eerste bezoekers te kunnen ontvangen en ze na de wandeling van bijna 4 kilometer te voorzien van koffie en ‘vla’ van de bakker. Sjan helpt Lia nu al weer drie jaar met LandArt. Sjan: “Vooral het contact met de mensen is leuk. Ik ontvang de gasten, hoor wat ze ervan hebben gevonden en vraag ze meestal ook nog of ze iets in het gastenboek willen schrijven.”

Als bedenker en voorzitter van LandArt Diessen is Lia Stravens druk in de weer om naast het ontvangen van de bezoekers, ook het project LandArt ieder jaar weer beter te maken zodat gasten terugkomen. Ook Lien, Anneke, Marion en Fred, de andere bestuursleden, die LandArt dagelijks draaiende houden, zien dit als hun grootste taak. Lien: “Veel mensen kijken er echt naar uit. Zij komen voor de kunst, maar ook voor de omgeving. Wij hopen dat zowel Brabanders als bezoekers uit andere regio´s het gebied waarderen. Ieder jaar moet juist dat gevoel weer overheersen.”

En dat gevoel moet ook ieder jaar weer aangewakkerd worden. Dat is de uitdaging van LandArt. Het schilderen van een ‘meestervervalsing’ is daar dit jaar een goed voorbeeld van. Bezoekers worden uitgedaagd om onder leiding van twee kunstenaars hier een eigen hand aan te leggen. Ook het ontwerpen van kaarten met foto’s van de kunstwerken is nieuw. Marion zoekt de foto’s uit en stelt een kleurrijke bundel samen.

Toch moet er soms opgepast worden voor ‘gewoonte’. Een gevaar dat er in zou kunnen sluipen. Volgens Lia en Lien mag LandArt niet vanzelfsprekend worden. Het is door vrijwilligers opgezet en die werken het hele jaar hard om deze twee weken te laten slagen. Het is niet iets dat ‘erbij’ hoort, maar iets dat bijzonder is. LandArt mag dan al acht jaar in Diessen plaatsvinden, ieder jaar moet het wel weer bedacht en georganiseerd worden.

Wanneer de poorten van LandArt, na twee weken, dichtgaan, begint het grote evalueren. Er is misschien even ‘rust’. Al snel moet het proces weer opnieuw in gang gezet worden, om een eventuele 9e editie, op poten te zetten. Lien: “Vooral door het enthousiasme van de gasten houden wij het vol. We moeten namelijk alles zelf doen. Daar beginnen we al mee in oktober. Dit soort initiatieven zou daarom door overheden wel meer omarmd mogen worden.”

De poort van LandArt Diessen blijft nog tot en met zondag 20 september open.

Landart