“Zoveel verschillende energieën, door zoveel verschillende mensenhanden”

Door: Anouk Burgman – Student Fontys Journalistiek Tilburg

De kunstenaars Rob Verwer en Meg Mercx zijn van 4 tot en met 20 september druk bezig met een heuse meestervervalsing van Van Gogh op Landart Diessen. Samen helpen ze met 480 deelnemende bezoekers dit unieke kunstwerk tot een groot succes te brengen. De klapper op de vuurpijl moet een plek in het Guinness Book of Records worden. Rob over het namaakschilderij en zijn ervaringen: “Het liefst zou ik honderd vierkant meter zelf willen doen en rond rennen met kwasten, maar dat mag helaas niet”, lacht Rob hartstochtelijk.

“Hier nog wat wit misschien”, zegt Rob tegen een vrouw die haar verfschort net af wilde doen. Rob staat langs de kantlijn van dit grote meesterschilderij. “Ik ben benieuwd of we veel van die manische schilderhandelingen van Van Gogh te zien krijgen. Er zitten zeker een paar talentjes tussen”, vertelt hij trots. Alle kunstwerken worden uiteindelijk als één geheel in het weiland neergelegd. Rob is zeer nieuwsgierig hoe het eindresultaat wordt. “Ik weet niet hoe het er uit komt te zien. Wat ik wel weet is dat wanneer het schilderij eenmaal af is, je zoveel verschillende energieën op het doek zult zien. Iedereen schildert namelijk op een andere manier.”

Bio based
Het kunstwerk is gebaseerd op gebruik van bio based materialen; stoffen die door de natuur afgebroken kunnen worden. Zo zijn de jute schilderdoeken op houten pallets gespannen. “Al in de tijd van Van Gogh werden dezelfde jute doeken gemaakt door de fabriek waar we deze vandaan hebben. Wellicht heeft Van Gogh ook op dit materiaal gewerkt”, vertelt Rob opgewekt. De schilderdoeken zijn gemaakt van plantenstengels die verwerkt zijn tot jutte. “Bio based goed dus”, zegt hij met een brede lach.

Kinderen
“Wat we graag willen is dat de kinderen het ook beleven”, vertelt Rob. Hiervoor hebben ze basisscholen uit de omgeving Diessen uitgenodigd. “We laten de kinderen een route lopen over Landart Diessen, zodat ze een beleving van de kleuren van Van Gogh krijgen.” Het bio based verhaal vindt Rob moeilijk uit te leggen aan kinderen. “Dan moet je de kinderen eigenlijk uitleggen wat bio base inhoudt, veel kinderen zitten daar niet op te wachten. Je kan ze het beter laten zien aan de hand van de route. Dan komen de vragen vanzelf wel. Bijvoorbeeld waarom het jute materiaal dikker is als normaal schilderdoek.”

Recordpoging
Op de vraag of ze denken de recordpoging te gaan halen, zegt Rob resoluut: “Dat denk ik niet, dat weet ik zeker!” Op zondag 20 september is de ‘grande finale’. Dan weten we allemaal net zo zeker als Rob of het record is behaald en of het werk opgenomen wordt in het Guinness Book of Records.

Kunstenaar Rob Verwer draagt eerste paneel naar  de wei met initiatiefneemster LandArt Diessen Lia Stravens en burgemeester Palmen van Hilvarenbeek.
Kunstenaar Rob Verwer draagt eerste paneel naar de wei met initiatiefneemster LandArt Diessen Lia Stravens en burgemeester Palmen van Hilvarenbeek.Meestervervalsing
Er wordt hard gewerkt aan de Meestervervalsing.