Bezoekers in de hoofdrol tijdens LandArt Diessen 2017

Van 31 augustus tot en met 10 september is iedereen weer welkom bij LandArt Diessen, de kunstwandelroute langs de Reusel en in het Turkaabos. Net als in voorgaande jaren maken twintig kunstenaars, van bio-based materiaal, kunstwerken die in de omgeving en in het water passen. Ik praat erover met Lia Stravens.

door Carla Metz

‘We staan aan de vooravond van de 9e editie van LandArt Diessen, waarvan jij Lia de initiatiefneemster en voorzitter bent. Het lijkt er op dat jouw passie er niet minder op wordt’?

“Ja, het blijft een mooi initiatief. We hebben al bijna 150 kunstenaars in Midden Brabant een uniek podium geboden. Landschapskunst gaat hier in Diessen samen met de prachtige natuur in Diessen. Kunstenaars blijven enthousiast en we kiezen elk jaar weer voor nieuwe werken. Dit jaar met bijdragen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De uitdaging wordt er niet minder op. Elke kunstenaar kiest een plek langs de Reusel, op het weiland of in het Turkaa bos. Deze match van kunst en de omgeving is belangrijk en neemt de bezoeker mee in het decor van natuur en kunst. We genieten van de bijdragen die de bezoekers in het gastenboek schrijven. Zo persoonlijk, zoveel verschillende meningen over de kleuren van de kunstwerken, over de natuur en over de materialen die zijn gebruikt. LandArt is vooral een samenspel mét de bezoeker”, zegt Lia Stravens.

Zichtbaarheid

“Ditmaal is de kunstroute weer helemaal anders dan die in de voorafgaande jaren. Wij zijn blij dit weer in Brabant en wel in Diessen te kunnen realiseren. Wat begon als verbinding leggen tussen boeren en burgers, stad en platteland krijgt steeds meer zichtbaarheid. Het is fraai om te zien dat de gewassen van het land ook door de industrie kunnen worden gebruikt. Dat kunstenaars met de boer in gesprek gaan en dat stedelingen naar ons toe komen voor de kunst en de geweldige omgeving. De kunstroute 2017 heeft diverse verrassingen. Alle kunstenaars tref je aan op onze website. De ‘steenmannetjes’, gemaakt van schapenwol en met uienverf gekleurd, wijzen de bezoekers de weg. Deze mannetjes zijn geïnspireerd door de stenen die wandelaars in de bergen als markering gebruiken”.

Voorbereidingen LandArtDiessen 2017
Opbouw LandArt Diessen 2017 gestart. Turkaa bos decor van installatiewerkzaamheden. Lia Stravens neemt poolshoogte van de voortgang.

 

Expositie

De bezoeker begint op Molenstraat 17A in Diessen met de overdekte expositie van de nieuwste uitvindingen die vervaardigd zijn van bio-based materialen. “Er staat een demonstratiemodel waarbij je kunt zien hoe van aardappelen plastic wordt gemaakt. Verder zie je daar allerlei andere interessante nieuwe producten gemaakt van natuurlijke grondstof”, aldus Lia. Schoolkinderen kunnen met de klas een (gratis) bezoek brengen en de route met een lesbrief volgen. Bezoekers die zelf aan de slag willen gaan, kunnen een klomp schilderen en die op de route plaatsen om zo een verbindingsroute te vormen. Op de laatste dag van de expositie mag de klomp worden meegenomen.

“Als organisatie verwachten we weer veel belangstelling. Op 30 augustus wordt de officiële opening verricht door Eurocommissaris Corina Cretu, Wim van der Donk, Commissaris van de Koning en Ryan Palmen, burgemeester van Hilvarenbeek. In eerdere jaren hebben we meer dan 10.000 mensen per jaar mogen begroeten. De route is open voor publiek van 31 augustus tot en met 10 september van 8.00-20.00 uur. De toegang is gratis. En als het weer mee zit komt het ook nu weer goed”, zegt Lia Stravens vol vertrouwen.