Een kunstexpositie/wandelroute in Esbeek die de kringloop van het leven weerspiegelt

Esbeek 19 juni 2020 – Annemiek van de Ven, burgemeester van de gemeente Reusel – De Mierden had de eer om vrijdag 19 juni 2020 het kunstproject van LandArtBrabant te openen. De elfde editie van dit kunstproject, waarbij kunstenaars hun werk exposeren in het buitengebied, vindt voor de tweede keer plaats op ‘Natuurbegraafplaats De Utrecht’ in Esbeek. Een bijzondere kunstwandelroute op een wel heel bijzondere plaats…

Door: Carla Metz – de Bruin

LandArtBrabant (voorheen LandArt Diessen) is een kunstproject waarbij de deelnemende kunstenaars gebruik maken van natuurlijk, afbrekend, bio-based (hernieuwbaar) materiaal. “Deze editie van LandArtBrabant heeft als thema ‘duurzaam verbinden’. De tien kunstenaars van de in totaal negen kunstwerken hebben gekozen voor natuurlijke en vergankelijke materialen die heel geleidelijk veranderen, verkleuren of opgaan in het landschap. En dat past helemaal in de uitgangspunten van deze natuurbegraafplaats. Op een natuurbegraafplaats vloeien mens en natuur samen en natuurlijke kunst past daar helemaal in” zegt Lia Stravens, voorzitter van Stichting LandArtBrabant. Op het terrein van de natuurbegraafplaats is een wandelroute uitgezet langs de verschillende kunstwerken. Zo ligt er in een vijver een kleine boot van kunstenaar Theo van Keulen, die daarover in de mooi vormgegeven folder zegt: ‘Ieder mens is wel eens in het leven gestrand in een carrière of huwelijk, net als deze boot. Maar op een begraafplaats ben je definitief gestrand en daarvan is deze boot de metafoor’.

De kunstwandelroute

Het leven vraagt af en toe om stil zijn, een pas op de plaats maken en opladen. Als we echt stil zijn, voelen we ons gedragen door moeder aarde en kunnen we weer verder. De kunstwerken zijn geplaatst nabij de paden en op respectabele afstand van de graven. De route van twee kilometer is rolstoel-toegankelijk en het is aan te bevelen om gemakkelijke schoenen aan te trekken. Groepen van tien tot dertig personen kunnen een rondleiding aanvragen. Via info@landartbrabant.nl en 06-22552798 kan meer informatie ingewonnen worden over deze rondleidingen. Natuurbegraafplaats De Utrecht aan De Scheidijk 1 in Esbeek is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De (gratis) kunstexpositie/wandelroute kan tot 1 november a.s. bekeken en gewandeld worden.