Sarah Verspaandonk jongste kunstenaar bij LandArtBrabant in Wintelre

Met haar negentien lentes is Sarah Verspaandonk uit De Weebosch de jongste van de twintig deelnemende kunstenaars aan LandArtBrabant in Wintelre. Voor de student kunstwetenschappen (Universiteit van Leuven) is het ook de eerste serieuze opdracht op dat gebied. Ze investeerde daarom extra veel tijd aan haar bijdrage en is nu vooral benieuwd naar de reacties van het publiek.

“Op het moment dat ik mijn idee indiende bij de organisatie van LandArtBrabant had ik weinig verwachting maar wel veel hoop. Ik beschreef in mijn voorstel het idee om na te gaan waar het publiek de scheidslijn legt tussen ware kunst en echte kitsch.”

De jury werd overtuigd met haar voorstel, waarna ze de definitieve uitnodiging voor deelname binnenkreeg.

“Ik was verrast, blij, maar vond het ook wel spannend want in mijn eerste serieuze expositie wil ik graag goed voor de dag komen. Mijn ontwerp kwam erop neer dat ik een ‘knoop van takken’ maak en die opstel tussen enkele bomen. Het publiek mag dan zelf oordelen of dit ‘natuurlijk’ overkomt. Voor mijn ontwerp heb ik gebruik gemaakt van meerdere soorten takken, van wilgen tot platanen. De wilgen hebben het voordeel dat ze erg buigzaam zijn, de platanen zorgen voor een stukje stevigheid. Uiteindelijk bleek het nog een hele klus om het te maken want er gingen enorm veel takken in.”

Sarah maakte haar creatie thuis in de Weebosch, waarna ze het in de route van LandArtBrabant plaatste. Haar creatie staat in het tweede deel van de route en ze is erg benieuwd naar de reacties.

En haar toekomst?

“Ik ga nu eerst mijn studie in Leuven afronden en kijk dan wel verder. Er liggen mogelijkheden om iets in de kunsthandel te gaan doen, maar net zo goed kan het iets in curatorschap zijn. Maar wat het ook is, ik zal het altijd combineren met het zelf creëren van bijzondere vormen want dat is mijn passie en zal het altijd blijven.” 

Tekst en foto: Harrie Wenting