Landart Brabant mag blijven

Als het aan de vele bezoekers ligt die deze weken LandArtBrabant in Wintelre bezoeken, mag het een jaarlijks terugkerend evenement zijn. Het is een schot in de roos, waar Visit Eersel mee kan pronken. Initiatiefneemster Lia Stravens heeft jaren dit evenement vanuit haar achtertuin georganiseerd in Diessen rond het riviertje de Reusel.

De gemeente Eersel zag wel iets in het initiatief en haalde het naar zijn grondgebied. Samen met een aantal sponsoren is er een mooie kunstroute in het groen ontstaan. Bij het Groot- en Kleinmeer in Wintelre hebben 20 kunstenaars, veelal uit de regio, het thema ‘Verbinding’ een gezicht gegeven.

In de prachtige natuur voert een route van vijf kilometer langs de kunstwerken. Dat geeft een heel divers beeld, waar elke bezoeker zijn eigen draai aan kan geven en er altijd wel iets van zijn gading vindt. Het zijn kunstliefhebbers, natuurmensen, wandelaars en toevallige fietsers, die de route lopen.

De goed aangegeven route zelf zorgt ook voor verbinding van de vele type bezoekers. Spontane gesprekken ontstaan over het nut, de waarde en de schoonheid van de objecten. Bewonderen en verwonderen. Maar dat alles is van minder belang. De bezoekers zijn in beweging en genieten van de kunst, de natuur of het mooie weer. En na vijf actieve kilometers wacht bij het begin- en eindpunt op het terras van Hoeve de Nachtegaal een welverdiende versnapering. Allemaal tevreden gezichten.

De gemeente Eersel kan trots zijn op dit mooie evenement. Er wordt al gedacht een volgende versie en dan in een ander kerkdorp van de groene gemeente.

Door Jos Houbraken, bezoeker